تا حالا از خودتان پرسيدین چرا تنبلى مىكنيد؟ چرا وقتی با کلی انگیزه برای کاری که دوستش دارید برنامهریزی میکنید اما اجراش نمیکنید؟ چرا کارها را به فردا موکول میکنید؟ آیا فردا روز بهتری از امروز هست؟
ادوين. سى. بلس نویسنده کتاب پرفروش روانشناسی تنبلی، عوامل تنبلى را به چهار گروه تقسيم مىكند:
- عوامل گرايشى: که مقولاتی مانند؛ فرار از درد و رنج، ترس از موفقیت، افسردگی، خجالت، احساس مقصر بودن، ترس از شکست، عزت نفس پايين را شامل می شود.
- ترس از شکست: برای امتحان طی دو روز باید 120 صفحه کتاب رو بخونی، فکر میکنی هیچ جوره امکان نداره تموم کنی،کار رو برای خودت بزرگ میکنی، از ترس اینکه نرسی تموم کنی اصلا شروع نمیکنی. در اصل این یک نوع کمالگرایی هست که باعث ترس از شکست میشود.
- عزت نفس پايين: تصميم دارى باشگاه ورزشى ثبت نام كنى اما نگرانى نكنه بچه ها بخاطر اندام چاقى كه دارى مسخره ات كنند و كلا از باشگاه رفتن منصرف ميشى.
- موانع شناختى: مانند مشخص نبودن اولويت ها، اطلاعات ناکافی، تردید داشتن، عدم توانایی در تصمیمگیری و اقدام به موقع.
مشخص نبودن اولويتها، مثل اينكه امسال كنكور دارى و حالا بيشتر از اين كه حس درس خوندن داشته باشى، كلى كار ديگه هست كه دوست دارى انجام بدى؛ رمان بخونى، فيلم ببينى، اينستاگرام برى و دراين موقعيت نه درس ميخونى و نه كارهاى ديگر رو انجام میدی و به چه كنم چه کنم مىافتى.
- شرايط محيطى يا عوامل خارجى كه شما را به تنبلى تشويق مىكنند: مانند سروصدا، نبودن امكانات لازم، سردرگمی، فشار کاری بیش از اندازه، فعالیتهای بیش از اندازه متنوع.
- فعالیتهای بیش از اندازه متنوع: کل هفته از این کلاس به اون کلاس میری؛ کلاس نقاشی، موسیقی، زبان انگلیسی، شنا، بدنسازی، از طرفی هم مدرسه میری. هرچی میگذره کلی کار هست که نرسیدی کامل انجام بدی، ناامید میشی که به هیچ کدوم نمیرسی و در این حالت دیگه کاری انجام نمیدی.
- نبودن امكانات لازم: مثل اینکه ميخواهيد شب تا آخر وقت درس بخونيد، خواهرتون هم می خواهد بخوابه، شما ماهم با این بهانه از فرصت استفاده کرده، خواب رو انتخاب مي كنيد.
- موانع جسمانى: مانند خستگی، استرس و بیماری که گاهی ناشی از اختلالات هورمونی است، مانند کم کاری یا پرکاری غده تيروئيد که باعث بیحالی و خستگی مزمن میشود و یا کاهش سروتونین،که یک واسطه عصبی درمغز و دستگاه گوارش ماست. این واسطه عصبی هرچند هورمون نیست اما با نام هورمون شادی نیز شناخته می شود، در واقع شاه کلید بیماریهای خُلقی و شادیبخش طبیعی بدن میباشد. در چنین مواقعی بهتر است به یک پزشک متخصص مراجعه کنیم.
هر کدوم از ما برای تنبلی خود به یک یا چند مورد از این عومل دچار هستیم.
تمرین:
|
مثال:
نظرات و دیدگاههای شما برای ما بسیار ارزشمند است، به این دلیل که در تولید محتواهای آینده به ما کمک خواهید نمود و همچنین نظردهی شما این سایت را فضایی یادگیرنده و آموزنده هم برای خودتان و هم برای دوستانتان خواهد نمود. از شما دوستان و همراهان عزیز خواستاریم در بیان دیدگاه ها و تجربیات خود و انجام تمرین ها کوشا باشید. |
سلام … ممنون و سپاس از گروه پر تلاش فانوس .
مواردی که در پست قبلی تون در ارتباط با تنبلی خودم ذکر کرده بودم الان با توجه ب عوامل تنبلی که شما نام بردیدبازگو میکنم .
۱- ترس از شکست
در خواندن لغات زبان هر وقت که شروع میکنم مثلا باید ۲۰ تا لغت بخونم اینقد تو ذهنم بزرگش میکنم که باید مفصل و کامل بخونم و بعدش نسبت ب طرز خوندنم ، یه ساعتی هم براش در نظر میگیرم مثلا نیم ساعت … بعد به خودم میگم مگه میشه تو نیم ساعت اینطور خوند و تموم کرد و این علت باعث میشه که
اخرشم هم یا درست نخونم یا اصلا نخونم .
۲- مشخص نبودن اولویت
مورد دیگه ام این بود صبح از رختخواب بلند نمیشم که برنامه دارم برم استخر …. اینقدر این دست ، اون دست میکنم و تو رختخوابم که دیگه یا دیر میرسم یا ساعتش میگذره .
مشخص نکردن و ننوشتن یه برنامه ساده روزانه و اولویت بندی کارها که علت اصلی تنبلی و بر هم ریختن کارهامو نشون میده .
۳- شرایط محیطی یا عوامل خارجی
مثل زنگ خوردن تلفن و بعدش شروع ب صحبت کردن که باعث میشه از کاری که برام مهم و داشتم انجام میدادم پرت و دور بشم یا فرقی نمی کنه سرگرمی باموبایل یا بودن در دنیای مجازی .
۴- موانع جسمانی
یکی از علت های بسیار مهمی که در این یکی و دو سال اخیر که در تنبلی من اثر خوبی نداشته بخاطر اینکه تا کمی درد کمرم شروع میشد اینقد بهش فکر میکردم که واقعا تشدید میشد و دیگه نمی تونستم کارمو ادامه بدم .
ممنون از مشارکت شما نسرین خانم
پاسخ کامل شما در روزهای آتی داده میشود